Знати — значить вміти попередити ! Кишкові інфекції.
Зростає небезпека щодо захворюваності на кишкові інфекції, необхідно знати наступне щоб уникнути інфікування:
- Підтримуйте чистоту в приміщеннях
• Ретельно мийте руки з милом, перед прийомами та приготуванням їжі, після туалету, проїзду у громадському транспорті, після прогулянок.
• Мийте гарячою водою всі поверхні і кухонні приладдя, що використовуються для приготування їжі.
- Мийте посуд гарячою водою з додаванням миючих засобів.
- Мийте овочі та фрукти гарячою водою.
• Захищайте кухню та продукти від комах, гризунів і інших тварин.
Відокремлюйте сире і приготоване.
• Відокремлюйте сире м'ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів.
• Для обробки сирих продуктів користуйтесь окремими кухонними приладами і приладдям, такими як ножі і обробочні дошки.
• Зберігайте продукти у закритому посуді для запобігання контакту між сирими і готовими продуктами. Добре просмажуйте або відварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця, морепродукти.
• При готуванні м'яса або птиці, їх соки повинні бути прозорими, а не рожевими.
- Ретельно підігрівайте приготовані продукти, оскільки теплова обробка продуктів при температурі не нижче 70°C може зробити їх значно безпечнішими для вживання.
- Харчові продукти, на які необхідно звертати особливу увагу, включають м'ясний фарш, м'ясні рулети, великі шматки м'яса і цілісні тушки птиці.
• Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на дві години.
• Відразу охолоджуйте всі приготовані та швидкопсувні харчові продукти (бажано нижче 5° C).
• Тримайте приготовані страви гарячими (вище 60° C) аж до сервіровки столу.
• Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику.
• Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
• Вживайте продукти, піддані обробці з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко.
• Обробляйте фрукти, овочі, зелень кип’ятком, ретельно мийте під проточною водою. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук.
• Не вживайте продукти із закінченим терміном придатності.
- Під час відпочинку на природі, подорожуючи не споживайте швидкопсувні продукти: молочні, м’ясні, салати заправлені сметаною або майонезом, кремові вироби.
- Вживайте кип’ячену воду, не вживайте воду з джерел, струмків, відкритих водойм. Під час купання не заковтуйте воду.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (підвищення температури, блювота, пронос, біль у животі) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Самолікування небезпечне для здоров'я!