A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне Некомерційне Підприємство "Трускавецька Міська Лікарня" Трускавецької Міської Ради

Обережно дифтерія!

Дата: 02.08.2018 16:37
Кількість переглядів: 104

В Україні зареєстровано четвертий випадок захворювання на дифтерію.

Керовані інфекції, до яких відноситься дифтерія, залишаються підконтрольними лише доти, доки про них пам’ятають, ними займаються. Недотримання графіка щеплень, необґрунтована відмова від них, негайно призводять до активації епідпроцесу.

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, яке характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем.

Збудники досить стійкі до дії різних факторів: у навколишньому середовищі можуть зберігатися до 15 днів (восени – до 5 міс.), у воді і молоці – 1-3 тиж. Кип’ятіння і 1% розчин сулеми знищують їх через 1 хв.

 Джерело інфекції -  хвора  людина або носій С. diphtheriae.        

Шлях передачі збудника переважно повітряно-крапельни, у  перші дні хвороби назофарингеальний секрет містить особливо велику кількість збудників. Але можливий і побутовий шлях (у разі забруднення іграшок, посуду). При раневій дифтерії ймовірний контактний шлях передачі. Дифтероїди можуть потрапити в організм із забрудненими водою, молоком.

Захворювання на дифтерію може мати наступні прояви:

  • біль у горлі,
  • підвищена температура, лихоманка,
  • набряк слизової оболонки ротоглотки,
  • наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу,
  • набряк шиї,
  • збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.

 

До ускладнень дифтерії відносяться дифтерійна кардіопатія, міокардит, токсична полінейропатія, метаболічна енцефалопатія, набряк головного мозку,  імунокомплексний нефрит, гостра ниркова недостатність, інфекційно-токсичний шок (ІТШ), серцево-судинна недостатність, дихальна недостатність, поліорганна недостатність. Неспецифічні ускладнення: паратонзилярний  абсцес, отит, пневмонія.

        

Першочерговим у лікуванні дифтерії є специфічна  терапія – введення протидифтерійної сироватки, доза та кратність введення залежіть від ступеня тяжкості та клінічної форми дифтерії. Призначають також антибіотики, дезінтоксикаційну терапію та глюкокортикостероїди.

Основним методом профілактики дифтерії є імунопрофілактика.  Щеплення для профілактики дифтерії, правця та кашлюку проводяться за віком: у 2 місяці (перше щеплення), у 4 місяці (друге щеплення), у 6 місяців (третє щеплення) та у 18 місяців (четверте щеплення).

Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (далі – АаКДП, що містять лише поверхневий антиген), так і з цільноклітинним (далі – АКДП) кашлюковим компонентом.  Ревакцинацію проти дифтерії та правця у 6 років проводять анатоксином дифтерійно-правцевим (далі – АДП), наступну у 16 років – анатоксином дифтерійно-правцевим зі зменшеним вмістом антигену (далі – АДП-М). Першу планову ревакцинацію дорослих за віком проводять АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення АДП-М.  

Захворювання на дифтерію зустрічається в усьому світі. Максимальна кількість випадків зазвичай припадає на осінньо-зимовий період.

Під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.

За останні роки в Україні реєструвалися поодинокі випадки захворювання на дифтерію: 2011 рік – 8 випадків (серед них – 2 дітей), 2012 – 5 (серед них – 1 дитина), 2013 – 6 (серед них – 2 дитини), 2014 – 4 (серед них – 1 дитина), 2015 – 2 (серед них – 1 дитина), 2016 – 4 дорослих (1 – в Івано-франківській області, 1 – в Одеській і 2 – у місті Києві).

У 2017 році випадків захворювання на дифтерію зареєстровано не було. Летальних випадків за даний період не було.

На даний час у Трускавецькій міській лікарні наявні всі вакцини. Звертаюся до всіх батьків та усіх свідомих пацієнтів. Не будьте байдужими до власного здоровя, захистіть себе і своїх дітей! Зробіть щеплення від дифтерії. Для цього Вам потрібно лише звернутися до свого сімейного лікаря чи дільничого терапевта з медичним паспортом у Трускавецьку міську лікарню.

З повагою, завідувач відділення первинної медичної допомоги Трускавецької міської лікарні Остапенко Леся Миколаївна.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування