A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Трускавецька міська лікарня" Трускавецької міської ради

Профілактика йододефіциту

Дата: 22.08.2024 14:56
Кількість переглядів: 38

Профілактика йододефіциту

Звертаючись до лікарів для отримання медичних довідок до школи, лікарі привертають увагу дорослих до проблеми йододефіциту у школярів, проводиться бесіда пацієнтам-учням для формування у них бережливого, дбайливого ставлення до власного життя і здоровя, значення йоду в організмі школярів, шкідливість куріння.

         Дефіцит йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин.

         Оскільки йод не синтезується з організмі людини, він надходить в організм з їжею та в розчиненому у воді стані, тому цей мікроелемент необхідно вживати щоденно.

         Багаті на йод продукти – горіхи, молоко, яйця та інші. Найбільше йоду міститься у морепродуктах –  морська риба, кальмари, камбала, креветки.

         В Україні почали виготовляти молоко та сир, збагачені органічним йодом.

Фото без опису

Найкращий вибір для профілактики йодного дефіциту – це йодована сіль.

 

При цьому не треба збільшувати кількість солі, яку споживаєш. Йодована сіль має обмежений термін придатності – не більше як шість місяців. Тому слід купувати сіль у невеликих упаковках, щоб використати її до закінчення цього терміну. Йодовану сіль треба зберігати щільно закритою, в сухому і темному місці. Порушення умов зберігання призведе до випаровування сполук йоду. При високих температурах йод швидко вивітрюється. Тому слід додавати йодовану сіль у страви перед тим, як подати їх до столу.

Фото без опису

В Україні ендемічними зонами по йододефіциту є західні області та Полісся. Медичним засобом для профілактики йододефіциту є препарат Йодомарин, який слід приймати тільки за рекомендацією лікаря.

 

         Здорова нація – сильна Держава!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування